Bouw

 

Tijdens carnaval in 1978 kwamen een aantal enthousiaste carnavalsvierders tot het leutige idee om een carnavalsvereniging op te richten: CV De Meikevers. Hier zou dan enerzijds een wagentje gebouwd kunnen worden, anderzijds zou er muziek gemaakt worden. Dit alles met een groep mensen, waarbij de meesten nog nooit een muziekinstrument in hun handen gehad hadden én nog nooit een carnavalswagen gebouwd hadden. Er was dus nog veel te leren…..

 

Tijdens carnaval 1979 werd er voor de eerste keer meegedaan aan de Grote Optocht, meteen bij de Grote Wagens met de titel “Bestek ’81, me vissen achter ut net”. Het leverde een bescheiden achtste plaats op, de materialen en vormen waren nog niet ideaal, maar de leut was er niet minder om. De basis was gelegd voor de bouwgroep.
Al in 1982 werd voor de eerste keer de eerste prijs bij de Grote Wagens gewonnen met de titel “Me blaze de loftrompet, un Ode aan Prins Diederik”. De jaren tachtig bleken de gouden jaren te zijn, want er werd nog zes keer de eerste prijs gewonnen.

 

In 1989 werd het 11-jarig bestaan gevierd. “Waarom niet eens een lang wagentje bouwen?”, werd er gedacht. Uiteindelijk werd er een 35 meter lange trein door de optocht getrokken met de titel “11 keere de Meikevers, ut lopt as un trein”.

 

In de jaren negentig hebben de Meikevers twee maal niet deelgenomen bij de Grote Wagens; in 1991 en 1992 is men anderhalf jaar bezig geweest met de bouw van een nieuwe Prinsenwagen. Het resultaat mocht er wezen. In 1992 werd nog wel als loopgroep meegedaan.

 

In de 21e eeuw kwamen er een hoop mooie creaties voorbij. Enkele van de favorieten zijn “Beestenbende “ (2003), “Kielegat Waterstad” (2004) en ”Ut ‘uis’ouwe van Jan Steen” (2006), ook wel in de volksmond “De woonwagen” genoemd.

 

De afgelopen jaren is er veel geëxperimenteerd met materialen, kleuren en vormen. Ook werden er culturele reizen afgelegd naar Valencia om creatieve ideeën op te doen. Dit alles moet tot een mooi gerijke leiden in 2011 tijdens het 33-jarig bestaan.

 

Dit jaar zal de titel van de wagen zijn: “3 x11 jaore van alle Marte t’uis…. Wa d’un féést”. Het zal laten zien dat Kielegat in de historie al vele bekende markten heeft gekend en nog steeds heeft. Daarnaast zal ook getoond worden, dat de Meikevers al 33 jaar van alle markten thuis zijn. De meest bekende elementen binnen onze vereniging zullen voorbij komen. Dit alles zal gepaard gaan met veel figuranten: naast allerlei marktkooplui zullen de hoofdrolspelers uit onze eigen geproduceerde brakken speelfilm acte de présence geven….. Oh wa d’un feest”. Graag zien we ook dit jaar weer vele mensen langs de kant van de optocht staan om dit culturele erfgoed in leven te houden.

 

As ge mar leut et
‘Oofd Kommunikaosie